Grimmon, Goethe en de Geschiedenis Online Prijs 2017

“De theorie van Ostwald was, met de theorie van Goethe, de belangrijkste kleurtheorie tijdens het interbellum,” schreef Mariël Polman naar aanleiding van de website over Ad Grimmon, die meedong naar de Geschiedenis Online Prijs 2017. En: “Er is heel weinig informatie te vinden over kleur in de architectuur. De aandacht gaat naar de ruimtelijkheid, de constructie, de bouwmaterialen. Deze site is daarom uniek en van onschatbare waarde. Immers, kleur maakt essentieel onderdeel uit van onze leefomgeving.”

Voor de Geschiedenis Online Prijs 2017 waren 162 websites genomineerd. De website over Ad Grimmon eindigde, na telling van de stemmen, op de 19e plaats voor de publieksprijs. Een mooi resultaat voor een ‘eenpersoons’ website tussen allerlei interessante institutionele exemplaren. Een onverwachte verrassing waren de vele persoonlijke, vakmatige, hartelijke, enthousiaste en andere reacties op de site van Grimmon die allerlei mensen op de website van Geschiedenis Online Prijs hadden gezet. Aan iedereen die heeft gestemd, gereageerd en de website zelfs onder de aandacht heeft gebracht van anderen: nogmaals veel dank.

Er zijn ook andere bijzondere resultaten. Zo bevat het Archief Grimmon een aantal oorspronkelijke doosjes met tal van systematisch gerubriceerde kleurstalen en brieven die Nobelprijswinnaar voor chemie uit 1906, Wilhelm Ostwald, in 1923 vanuit Riga aan Ad Grimmon in Amsterdam stuurde. Er zijn ook drukproeven van het eerste nummer van het tijdschrift Verf en Kleur en brieven van verschillende fabrikanten zoals Talens en Rath & Doodeheefver, met wie Grimmon correspondeerde over zijn systeem voor normalisatie van kleuren.
Als gevolg van de Geschiedenis Online Prijs 2017 draagt het Archief Grimmon dit materiaal binnenkort over aan Mariël Polman, kleurenspecialist bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, die hiermee haar onderzoek naar kleurenleer weer verder kan brengen.

© Archief Grimmon, 18 februari 2017

 

Print Friendly, PDF & Email