Het is Piet

De Vriendenvereniging van het Potsdam Museum heeft gegoogled met als gevolg een mail van voorzitter Markus Wicke aan het Archief Grimmon, gisterenavond. Het is Ad’s tweelingbroer Piet Grimmon, de geportretteerde op het schilderij dat ik in 2013 in de digitale collectie van het Amsterdam Museum had gevonden onder de noemer ‘Portret van A.A.M. Grimmon, architect’ en dat in 1932 zou zijn geschilderd door Lafedons Gaarlem – het schilderij dat de start van het Archief Grimmon markeerde. Daar kwam het bericht van Wicke op neer. Andersom was de website van het Archief Grimmon in Potsdam een verrassing: men had het schilderij nog nooit in kleur gezien.

Markus Wicke stuurde een zwart-wit afbeelding van het schilderij uit de catalogus Heinrich Basedow, Werden und Werk, die in 1978 door Heinz Müller was heruitgegeven in Hamburg. Piets portret is vermeld onder nummer 65. Nummer 66 betreft het portret van zijn echtgenote Anna Grimmon-Lauff. De beide portretten zijn in Haarlem gemaakt. Het jaartal 1938 in de inhoudsopgave is een vreemde fout, op de afbeelding is de datering immers goed te lezen. Interessant is de signatuur die bij het Amsterdam Museum bekend was als ‘Lafedons Gaarlem’, die ik op een voor velen acceptabele manier tot E. de la Mar en A. Alfons had herleid. Dat blijkt nu een merkwaardige samenloop van niet-bestaande omstandigheden. Basedow gebruikte het zogenoemde Sütterlinschrift. In dit schrift kan ‘Basedow’ gelezen worden als ‘Lafadons’.

Dat het portret nu van Grimmons tweelingbroer Piet blijkt te zijn, doet niets af aan de levensgeschiedenis en carrière van Ad Grimmon – die anders misschien niet eens was achterhaald.
Het is na vier jaar wel even wennen aan het idee en er moet dan ook nog het nodige worden uitgezocht; niet alleen over het schilderij en de herkomst, maar ook over Piet en Anna Grimmon.

© Archief Grimmon, 28 februari 2017

 

Print Friendly, PDF & Email