De Bijenkorf

De advocaat Moor van der Flierinfo promoveerde in 1909 in de Staatswetenschappen met het proefschrift Het Referendum. Korte tijd eerder deed hij iets heel anders: hij richtte met Bram Pietersinfo de Nederlandsche Reisvereeniging NRV op in Den Haag. Aanvankelijk was Pieters de voorzitter van de NRV; in 1922 werd hij algemeen directeur vanuit het hoofdkantoor aan de Anna Palownastraat 48 in Den Haaginfo en hoofdredacteur van het periodiek Reizen en Trekken.

De eerste skivakanties
De NRV komt voort uit de Toynbee-Vereenigingen die in veel plaatsen in Nederland waren ontstaan. In Engeland streefde historicus Arnold Toynbeeinfo ernaar “om bij arbeiders en kleine middenstand iets in te halen van het gebleken grote tekort aan theoretische en praktische kennis in vergelijking met de kringen, die middelbaar en academisch onderwijs hadden genoten.”info De clubs die werden opgericht organiseerden huishoudelijke en administratieve cursussen, praatavonden over maatschappelijke onderwerpen en sociëteiten waar schaak- en damspellen werden gespeeld. In de, soms meerdaagse, excursies naar musea of bedrijven die onder deskundige begeleiding werden georganiseerd, ligt de oorsprong van de NRV.
Toen Van der Vlier in 1909 promoveerde had de NRV al filialen in Haarlem, Leiden, Amsterdaminfo en Utrecht. De reisbestemmingen werden na de Eerste Wereldoorlog steeds verder uitgebreid naar het buitenland en kregen behalve een educatief ook een sportief karakter; de eerste skivakanties gingen naar de Vogezen.

Bijkantoor
De belangstelling nam snel toe, zeker in Amsterdam. Daarom werd er in 1936 een nieuw bijkantoor ingericht in De Bijenkorf aan de Dam. Er ontstond veel discussie over de vestiging van het kantoor in een warenhuis, maar het succes was dusdanig dat in 1937 werd besloten om op dezelfde manier een bijkantoor in de Rotterdamse Bijenkorf te vestigen. info
Grimmon ontwierp “een aangenaam aandoend kantoortje” op de tweede verdieping van De Bijenkorf in Amsterdam aan de zijde van het Damrak, naast de lunchroom.info Het nieuwe filiaal opende op 15 april 1936 in aanwezigheid van onder meer algemeen secretaris van de NVR, J. Sabelinfo en Leo Meyer,info directeur-generaal van De Bijenkorf. Bram Pieters kondigde bij deze feestelijke bijeenkomst aan dat het fanfarekorps Kunst na Arbeid op 7 mei een concert zou geven in het Vondelpark in Amsterdam, ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de NRV.
De NRV werd in 1999 opgeheven.

Etalages
Vermoedelijk richtte Grimmon in hetzelfde jaar 1936 etalages in voor De Bijenkorf; dat deed hij in de jaren ’30 vaker voor winkels in de omgeving van de Leidsestraat en de Dam, bijvoorbeeld voor Hirsch voor Liberty Metz & Co.
Na de oorlog, tussen 1955 en 1962, zouden de etalages van De Bijenkorf befaamd worden door de inrichting van ontwerper Benno Premsela.info
In 2011 is De Bijenkorf verkocht aan het Britse bedrijf Selfridges.

© Archief Grimmon

Print Friendly, PDF & Email