Glasfabriek Leerdam

Grimmon heeft zich altijd geïnteresseerd voor glas. Voor het woonhuis De Lairessestraat ontwierp hij in 1916 de glas-in-lood ramen; daarna zijn er geen glasontwerpen van hem bekend. Enkele jaren later raakte hij zowel professioneel als persoonlijk betrokken bij grote glaskunstenaars uit het interbellum, zoals Chris Lebeau,info die hij waarschijnlijk al langer kende. Ook Lebeau volgde zijn opleiding bij De Bazel en Lauweriks en bovendien hun theosofische cursus.
Lebeau was vijf jaar ouder dan Grimmon; hij doceerde aan de Avond Ambachtsschool aan de Westerstraat in de periode dat Grimmon er in opleiding was. In 1924 en 1925 werkte Lebeau als ontwerper voor de Glasfabriek Leerdam; hij ontwierp er onder meer grillig gevormde bloemenvazen en enkele Leerdam Unica, maar kreeg een conflict met de fabriek en met hoofdontwerper Andries Copier,info waardoor er een einde kwam aan de samenwerking.

Kleurnormalisatie
Voor zijn kleurnormalisatie project, waaraan hij na de inrichting van het politiebureau aan de Overtoom in 1923 was begonnen, interesseerde Grimmon tal van producenten, waaronder de Glasfabriek Leerdam. Wellicht kwam zijn contact met de fabriek tot stand via Lebeau.
Grimmon betrok Lebeau 1926 bij de inrichting van de nieuwe Amsterdamse Trouwkamer Eerste Klasse, waarvoor Lebeau de grote glas-in-loodramen ontwierp. Lebeau was, evenals onder meer Hein Berlage,info Jan Wilsinfo en Allard Hulshoff,info aanwezig bij de presentatie van Grimmons normalisatieplan die Ad Bosinfo op 26 maart 1926 organiseerde in het Stadhuis van Amsterdam. Ook de Glasfabriek was present.

Willem Heesen
Grimmons relatie met de Glasfabriek zou ook persoonlijk worden. In 1930 was hij gaan samenwonen met Joop van Dijk,info wiens zus Martha van Dijkinfo in 1933 een relatie kreeg met Engelbert ter Haarinfo uit Leerdam.
Ter Haar was de jongste van de vier zoons van Bernard ter Haar,info uitgever en goede vriend van Copier. Copier nam eens zijn leerling Willem Heeseninfo mee naar de familie Ter Haar; hier zou Heesen zijn toekomstige echtgenote Aly ter Haar,info kleindochter van Bernard ter Haar, hebben ontmoet.info Heesen zou Copier na de oorlog opvolgen als hoofdontwerper van Glasfabriek Leerdam.info 

Piet Cochius
Grimmon kwam vaak en graag in Leerdam, vanaf de jaren ’20 bij de Glasfabriek, waar hij naast Copier ook directeur, theosoof en vrijmetselaar Piet Cochiusinfo kende, en vanaf de jaren ’30 tevens bij Joops zus Martha en Engelbert ter Haar, met wie hij goed bevriend raakte.
Sinds Grimmon steeds moderner meubilair maakte, is vaak glaswerk te vinden in zijn interieurs en op foto’s daarvan – waarschijnlijk afkomstig uit de Glasfabriek. Zeventig jaar nadat zij bij Villa Grasheuvel kwam, herinnert Wilma Schuhmacherinfo zich nog de grote vaas die Grimmon er had neergezet.

© Archief Grimmon

Print Friendly, PDF & Email