Archief Grimmon

Op 10 februari 2013 bezocht ik het Paleis op de Dam. Op de maquette van het oude centrum van Amsterdam, die in de hal was opgesteld, waren ook de gebouwen van het Prinsenhof aan de Oudezijds Voorburgwal te zien. Daarin was vanaf 1808 het stadhuis gevestigd, dat in 1926 in de stijl van de Amsterdamse School-architectuur werd uitgebreid. Bij thuiskomst zocht ik het oude stadhuis op op het internet. In de zoekresultaten van Google verscheen de afbeelding van het portret van een man in een vooroorlogse, realistische schilderstijl, met op de achtergrond een machine. De geportretteerde had tot mijn grote verbazing onmiskenbaar de blik van mijn vader in zijn ogen. Ik klikte door en kwam terecht op de website met de afbeelding. ‘A.A.M. Grimmon (1884-1953), architect’ stond er boven. Grimmon is de naam van mijn oma; Ad Grimmon bleek mijn oudoom te zijn geweest. Deze wonderlijke ontdekking werd het begin van het ‘Archief Grimmon’.
Een van de vele andere bijzondere vondsten was een koffer van Grimmon met documenten, die sinds 1993 op de zolder van Antiquariaat Schuhmacher aan de Geldersekade in Amsterdam stond, totdat ik hem daar op 10 januari 2014 ophaalde.
In 2017 bleek dat niet Ad Grimmon, maar zijn tweelingbroer en mijn oudoom Piet Grimmon de geportretteerde is. Het Archief Grimmon zet het onderzoek voort.
© Archief Grimmon / Cilly Jansen

Verantwoording en contact

In juni 2014 publiceerde ik het artikel De herontdekking van Ad Grimmon (1883-1953), interieurarchitect en kleurmeester in Amstelodamum #2, 2014, Uitgeverij Lubberhuizen.
Deze website van het Archief Grimmon biedt enkele kleine correcties op dit artikelinfo(p. 53) Niet Maria Grimmon, zus van Ad Grimmon, ging het klooster in maar zijn tante Maria Grimmon. De zus trouwde met een commies van de Rijksbelastingen; (p. 54) fotobijschrift: Willy Lacroix moet zijn Chris Lacroix (Frans van Burkom, e-mail 19 juni 2014); (p. 72) bronvermelding Cursief Fraktur: Frans van Burkom, e-mail 31 januari 2014. en vervolgens veel nieuwe inzichten, informatie en afbeeldingen. De website is sinds 1 juli 2015 online en volgt op een webpagina die van 1 juli 2014 tot 1 juli 2015 gepubliceerd was. Omwille van de leesbaarheid zijn citaten in hedendaagse spelling weergegeven. Bronnen van beeld (klik op de afbeeldingen) en tekst (in de bibliotheek) zijn zo zorgvuldig mogelijk vermeld; zie ook het artikel in Amstelodamum. De afbeeldingen zijn opgenomen met toestemming van rechthebbenden, voor zover te achterhalen. Neem contact op als hier vragen over zijn; ook andere reacties zijn welkom.
Iedereen kan mijn informatie van deze website gebruiken, met bronvermelding © Archief Grimmon / Cilly Jansen. Op teksten en afbeeldingen van derden kan auteursrecht gelden.

Met dank aan

Harry Abels / Bernard Asselbergs / Dirk Baalman / Broos Baanders / Wouter de Baat / Maarten van Bemmel / Astrid van den Berg / Maaike van Beusekom / Margreeth de Boer / Yves de Boer / Marianne Bouw / Diana Brandt / Henk van den Broek / Arno Brok / Jan Brouwer / Frans van Burkom / José van Campen / Monika Chao / Geert Dales / Hans van Dijk / Rob van Dijk / Charlotte ten Dijke / Wendeline Dijkman / Tjeerd Dijkstra / Adri Duivesteijn / Jos Evers / Michel Geertse / Gé Grimmon / Bernard Heesen / Margot de Jager / Siegfried Jahn / Judith Jansen / Liesbeth Janson / Mayke Jongsma / Eva Kasbergen / David Keuning / Cees Kleijn / Indira van ‘t Klooster / Ype Koopmans / Wilhelmien en Harry Lemaire / Ron Limburg / Sander Luiijf / Gert-Jan Lobbes / Ed de la Mar / Martine Matusz / Dirk-Jan Nienhuis / Woltera Niemeijer / Obbe Norbruis / Frans Oehlen / Dorothee Oorthuys / Suzanne Oxenaar / Rob Philippart / Tom Prins / An Rädecker / Stijn Reurs / Carel de Reus / Marina Roosebeek / Felix Rottenberg / Anton Rutten / Ton Schaap / Pim van Schaik / Thérèse van Schie / Wilma Schuhmacher / Bram Talman / Guus Vreeburg / Claartje Wesselink / Markus Wicke / AMA Group / Amstelodamum / Amsterdam Museum / Archief Eemland / Van Asten Doomen / British Architectural Library RIBA / Centraal Museum / Jo Coenen & Co / Collectie Meentwijck / Commissie Naamgeving Openbare Ruimte Amsterdam / Koninklijk Huisarchief / Lloyd Hotel / College van B&W Gemeente Amsterdam / Gemeentemuseum Den Haag / Maria Austria Instituut / Het Nieuwe Instituut / Ministerie van Defensie / Rijksdienst Cultureel Erfgoed / Sofitel Legend The Grand Amsterdam / Stadsarchief Amsterdam / Stadsarchief Enschede / Tropenmuseum / Stadsdeel Oost Gemeente Amsterdam / Uitgeverij Bas Lubberhuizen / Uitgeverij Stokerkade – en aan allen die hun stem uitbrachten op deze website van het Archief Grimmon voor de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2017.

 

Print Friendly, PDF & Email