Burgemeesterskamer Enschede

In 1929 schreef de gemeente Enschede onder vijf architecten een besloten prijsvraag uit voor een nieuw Raadhuis. Het College van B&W formuleerde zijn ambitie voor het ontwerp als volgt: “In onze werkstad is geen plaats voor een gebouw dat opvalt door weelde, wel mag het blijk geven van het welvaren waarin Enschede zich kan verheugen.” De ontwerpen werden onder motto ingediend en anoniem beoordeeld.

Gijs Friedhoff,info die enkele jaren eerder het Raadhuis van Sliedrecht had ontworpen, won de prijsvraag met zijn ontwerp In d’oude stad. De opdracht bevatte tevens het merendeel van het interieurontwerp. Het werd een Gesamtkunstwerk waarin architectuur, interieurontwerp en beeldende kunst zijn geïntegreerd.
Het Stadhuis van Stockholm, in 1912 ontworpen door de Zweedse architect Ragnar Östberg,info was een inspiratiebron voor Friedhoff; de toren van het Raadhuis van Enschede was er direct aan ontleend. Het werk van Scandinavische architecten ondervond in deze periode meer belangstelling van Nederlandse architecten; in dezelfde periode ontwierp Ad van der Steurinfo het nieuwe Museum Boijmans in Rotterdam met een vergelijkbare toren.

Het Raadhuis van Enschede werd gebouwd in de jaren 1930-1933. Tal van burgers droegen met schenkingen bij aan de verfraaiing het het raadhuis; in hun opdracht ontwierp Grimmon de burgemeesterskamer;info mogelijk naar aanleiding van zijn recent opgeleverde inrichting van de burgemeesterskamer van Amsterdam, die evenals de Trouwkamer aldaar onder zijn leiding als Gesamtkunstwerk tot stand was gebracht.
Grimmon ontwierp ook het meubilair. Meubelen en betimmeringen zijn uitgevoerd in massief donkerkleurig teakhout, versierd met enig wit metaal. De wandbespanning is van velours in lichte kleur, de gordijnen zijn donkerder. De vloer is bedekt met een handgeknoopt tapijt van naturel witte wol, vervaardigd door de tapijtknoperij Kinheim te Beverwijk. De bureaustoel van de burgemeester werd bekleed met aubusson handnaaldwerk; Enschedese dames borduurden het stadswapen volgens deze tapisserie techniek in de rug van de stoel. De gewone stoielen zijn bekleed met leer in de kleur van de gordijnen.info 
Het bureau dat Grimmon voor de burgemeester maakte bevat een bijzonder detail: een uitsparing in het bureaublad  met een glasplaat, waaronder een lade voor de burgemeestersketting was bevestigd. Zo was de ketting ook altijd te zien wanneer hij niet werd gedragen. Het bureau is naar de huidige maatstaven te laag: de burgemeesters kunnen hun benen er niet meer onder kwijt; het wordt niet meer gebruikt.info
In de jaren waarin het Raadhuis tot stand kwam experimenteerde Grimmon met modern meubilair dat in 1932 werd geproduceerd bij de Amsterdamse Machinefabriek en Metaalgieterij Wiener & Co. Een stalen tafel met glasplaat uit de Wiener-reeks plaatste hij in de burgemeesterskamer van Enschede.

Het Raadhuis van Enschede is een Rijksmonument.info De gemeente Enschede en Het Oversticht maakten er in 2009 een filmpje over. Friedhoff werd in 1946 Rijksbouwmeester; hij was de laatste Rijksbouwmeester die ook zelf gebouwen ontwierp.

© Archief Grimmon

Print Friendly, PDF & Email