In 1936 ontwierp Grimmon een kinder-tafelstoel van verchroomd stalen buis met een kunstleren zitting. De stoel maakt deel uit van een reeks kindermeubilair, die Grimmon maakte voor HOPMI.
Afwasbaar
Sander Luiijf, verzamelaar van HOPMI meubilair, vond een folder van de afdeling Meubelen van Slotenfabriek HOPMI met afbeeldingen van de kindermeubels: tafelstoel, tafel en fauteuil. In de folder, van 28 oktober 1936, is vermeld: “Geheel overeenkomstig de wens van Z. Exc. Minister-President hebben wij besloten geen wijziging te brengen in de verkoopprijzen onder kindermeubelen doch deze, niettegenstaande de verhoogde ruw-materiaalprijzen, te blijven verkopen voor de tot nu toe geldende prijzen. Terwijl u op de achterzijde een afbeelding vindt van onze, steeds meer gebruikte kindermeubeltjes, brengen wij U onderstaand een foto van onzen nieuwe kinder-tafelstoel. De leuning-ring sluit aan bij de rand van het tafelblad; de afstand tot de zitting laat toe dat de knietjes normaal onder tafel komen, zodat de kinderen net als grote mensen aan de tafel zitten. Alhoewel de voet zo klein mogelijk is gehouden, teneinde niet teveel ruimte in te nemen, kan de stoel niet makkelijk kantelen en kunnen de kinderen er zelf inklimmen. Mede door de verstelbare voetsteun is deze stoel te gebruiken voor kinderen van 1 tot minstens 5 jaar. De stoelen zijn zodanig gemaakt dat zij in hun geheel afgewassen kunnen worden. De afwerking is prima en geheel overeenkomstig de roep, die van alle HOPMI-producten uitgaat: ‘Wat Hopmi maakt is goed!’ Laat de Hopmi-Kindermeubelen niet in uw St.Nicolaasetalage ontbreken!”
Vier kleuren
Grimmons kindertafelstoel is in vier kleuren geproduceerd: lichtblauw, wijnrood, pastelgroen en geel; het andere meubilair is “vervaardigd uit licht, doch zéér stevig materiaal, buis in aluminium-kleur, houtwerk pastelgroen, -blauw, -rood of -geel gelakt.”
De rugleuning van de rode en de groene kinder-tafelstoel is net iets anders gedetailleerd; verder zijn de stoelen identiek. Luijff wees erop dat het allemaal handwerk was in die tijd en dat er veel werd gekopieerd. De manier waarop de voeten van de tafelstoel zijn vormgegeven is hij bij geen enkele andere Nederlandse fabrikant uit de jaren dertig tegengekomen.
De kinder-tafelstoel werd verkocht voor fl. 8,50, inclusief fl. 2,55 omzetbelasting. De tafel met fauteuil werd in drie maten geproduceerd; afhankelijk van deze maat was de winkelprijs per stel fl. 11,00 tot fl. 14,00, inclusief omzetbelasting. Een stel bestond uit een tafel en twee fauteuils in één maat en kleur.
Kruk aan de tekentafel
In verschillende publicaties wordt vermeld dat de tafelstoel als ‘kinderstoel voor bij de kapper’ zou zijn ontworpen. De stoel kan weliswaar bij de kapper worden gebruikt, maar lijkt daarvoor gezien de HOPMI-folder niet speciaal bedoeld te zijn. Ook is hier en daar te lezen dat de stoel deel zou uitmaken van de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam;Catalogus The furniture collection Stedelijk Museum, NAI publishers 2004 dit blijkt niet (meer?) het geval te zijn, de stoel is daar niet te vinden.
Zelf gebruikte Grimmon de tafelstoel (de versie zonder voetsteun) als kruk aan zijn tekentafel, in zijn architectenbureau aan het Molenpad. Een neef van Grimmon’s echtgenote herinnert zich dat nog goed. Als Grimmon dan moest opstaan om ergens heen te lopen, liet hij de stoel rond zijn heupen hangen – wel zo handig.
© Archief Grimmon