Stationsgebouw Schiphol

Na de Eerste Wereldoorlog werden voormalige oorlogsvliegtuigen gebruikt voor het vervoer van post en vracht, en steeds vaker voor passagiers. In 1919 richtte Albert PlesmaninfoDen Haag 07-09-1889 – Den Haag 31-12-1953 (64) de KLM op, en daarmee kwamen de lijndiensten op gang; in Amsterdam werd Schiphol een landingsplaats. De gemeente Amsterdam kocht Schiphol in 1926 en startte met technische verbeteringen. In de context van de Olympische Spelen 1928 in Amsterdam werd het Stationsgebouw van de Gemeente Luchthaven Schiphol gebouwd, met een verkeerstoren en ambtenaarswoning.

Zomerspelen 1928
Grimmon ontwierp het interieur van het Stationsgebouw vanuit de Amsterdamse dienst Publieke Werken in het laatste jaar van zijn dienstverband aldaar. Het werd geopend op 15 juni 1928, juist op tijd voor de Zomerspelen die in juli en augustus plaatsvonden.
Begin jaren 30 werd het restaurant vergroot en en kwam er een terras voor. In 1936 werd er een verdieping voor een restaurant, met dakterras, toegevoegd.

Bombardement
Het Stationsgebouw werd op 10 mei 1940 vernietigd door een Duits bombardement. Een replica van het Stationsgebouw – het grootste replicagebouw in Nederland – is te zien in het Aviodrome in Lelystad, dat een filmpje van het gebouw op YouTube heeft gezet.

© Archief Grimmon

 

Print Friendly, PDF & Email