Julianafeesten

In mei 1910 bezochten Koningin Wilhelminainfo en Prins Hendrikinfo Amsterdam met hun dochter Juliana.info Ze namen er een hele week de tijd voor, van 26 mei tot 2 juni. Het bezoek is de geschiedenis in gegaan onder de naam Julianafeesten, genoemd naar de prinses die net haar eerste verjaardag had gevierd. Er was een groots opgezet feestprogramma, met een allegorische optocht, een aubade op de Dam enzovoorts.

Eerder in mei hadden de bewoners van de Vijzelstraat vergaderd over de plannen voor feestversieringen in hun buurt. Op 9 mei namen ze hierover, bij een drukbezochte vergadering in Café-restaurant Schiller (Rijksmonument)info aan het Rembrandtplein, na langdurige discussie hun besluit. Met overgrote meerderheid kozen zij voor de “smaakvolle brugversieringen” over de Heren- en de Keizersgracht die de 26-jarige architect, tevens buurtbewoner, Ad Grimmon had getekend, “met baldaquins als opening en slotstuk bij Sophiaplein [het huidige Muntplein] en Prinsengracht” en een mastversiering in het verlengde van de Kerkstraat en de Reguliersdwarsstraat.info De tekeningen werden tentoongesteld in ’t Woonhuys, Vijzelstraat 60.info

Er bestaat nog een afbeelding van de versieringen, gezien vanaf de Munt in de richting Koningsplein, die door Grimmon werden ontworpen. Hij gaf leiding aan de uitvoering van de decoraties in de Vijzelstraat, die werd opgedragen aan aannemer Van Doesburg. 

© Archief Grimmon


Print Friendly, PDF & Email