Modern meubilair

Eind jaren ’20 ontwierp Grimmon steeds eenvoudiger vormgegeven meubilair in eigen beheer. Enkele houten meubelstukken uit deze serie maken deel uit van de collectie van het Amsterdam Museum, onder meer een gelamineerd kastje en een bijzettafel.

Wiener & Co
Het strakke beeld van deze meubels zette Grimmon voort vanuit nieuwe materialen staal en glas. Het Archief Grimmon bevat schetsen van verschillende stalen tafels (cafétafel, speeltafel, kaptafel, toilettafel, eettafel, typetafel), kastjes en bureaus met glas.
Deze meubels, ontworpen in de jaren 1931-1933, werden gemaakt door Machinefabriek en Metaalgieterij Wiener & Co die was gespecialiseerd in roestvrij staal. De fabriek van Wiener was gevestigd aan de Oostenburgervoorstraat 1-3; het kantoor en woonhuis van directeur Driessen op nr. 29-31. In 2000 verhuisde de fabriek naar Velsen. Het Wienercomplex in Amsterdam werd in 2003 een gemeentelijk monument.

Chroom
Op 14 oktober 1932 besprak Grimmon verschillende ontwerpen met Driessen.info Direct na dit overleg liet hij door Wiener een theekastje van staalplaat op een plint maken.info De voor- en achterwand van het kastje werden, evenals het deksel, voorzien van spiegelglas; de bodem werd bedekt met gewoon dubbeldik vensterglas; het kastje werd afgewerkt in Duco-lak en met vilt en kostte fl. 60,00.info Aan het einde van het jaar liet Grimmon een tweede theekastje maken; dit kastje kostte fl. 70.info info
Aansluitend maakte Wiener aan de hand van Grimmons tekeningen een reeks meubels: vier tafelsinfo een driedelige kastinfo en twee schrijfbureaus.info info De meubels werden in januari 1933 geleverd. Een van de bureaus werd uitgevoerd met een verchroomde messing rand, de andere met gewikkelde randen; de meeste meubels werden zwart gespoten en bevatten glasplaten.

Tentoonstelling Arti et Amicitiae
Grimmon exposeerde het stalen meubilair bij Arti et Amicitiae in Amsterdam. Bij de tentoonstelling hing hij foto’s van eigen werk aan de wand: van Villa Weil en van de Amsterdamse flatwoning. Hij zette het bronzen Mannetje van John Rädeckerinfo op een kastje en had ook Rädeckers houtskooltekening De kerk van Eemnes van huis meegenomen om bij de tentoonstelling op te hangen.

Sierkunst
De moderne meubels zijn opgenomen in het Jaarboek van het Instituut voor Sier- en Nijverheidskunst (ISN) uit Den Haag, waar auteur en grafisch ontwerper Willem Frederik Gouweinfo de directie voerde.
De tafels en bureaus zijn ook te zien op foto’s van het tijdschrift Het Landhuis,info in het landhuis van Dirk Braakman, in de Amersfoortse Villa Grasheuvel en thuis aan het Molenpad in Amsterdam, waar Grimmon van 1939 tot zijn dood in 1953 woonde en werkte.

Veilingen
Bij veilingen van Grimmons nalatenschap bij Christies, in 1993 en 1994, werden drie van de Wiener-tafels, een vitrinekast en een bureau geveild, ze brachten tezamen fl. 3.680 op.info Het bronzen beeldje van Rädecker werd geveild voor fl. 25.330; de tekening voor fl. 987.info 

© Archief Grimmon

Print Friendly, PDF & Email