Skiën in de collegezaal

Hoog tijd voor een Ad Grimmon-tour door Amsterdam, vond mijn neef Peter. We begonnen bij hem om de hoek, bij de Trouwkamer en de voormalige Raadzaal in het huidige Hotel The Grand en verbaasden ons over de prettige rust in de binnentuin, toch middenin het drukke toeristische centrum van de stad. We fietsten langs enkele gebouwen waar Ad Grimmon en eerdere familie, nu bij mij om de hoek, hadden gewoond, en we gingen eens kijken wat er nog te zien was van het Bureau van de verkeerspolitie aan de Overtoom. Dat was, behalve uiteraard de prachtige gevel en de deuren die Piet Marnette ontwierp, van buitenaf niet veel: de begane grond was een sportschool geworden; de verdiepingen erboven appartementen.

De collegezaal van de Universiteits-Vrouwenkliniek van het Wilhelmina Gasthuis had ik nog niet eerder terug kunnen vinden; de lange straat is niet heel overzichtelijk en erlangs is in de loop der jaren veel veranderd. De chef technische dienst die we bij toeval tegen het lijf liepen wees ons aan de hand van de afbeelding op de Grimmon website die we op de iPad lieten zien, zeer beslist door naar het uiterste einde van de straat, nu met adres WG-Plein 28.
De collegezaal bleek een een indoor ski-school te zijn geworden. Bij Ski-inn kun je middenin Amsterdam leren skiën en snowboarden. Nu, middenin de zomervakantie, was de school gesloten, maar de afbeeldingen op internet laten geen twijfel voor misverstanden: dit was de zaal van professor De Rooij.

We beëindigden de tour bij Café Eijlders bij het Leidseplein, waar Grimmons werkplaats was gevestigd. Er ligt een mooi boekje over de geschiedenis van de eigenaar onder de toonbank; van de winter mag ik het eens komen lezen.

© Archief Grimmon, 5 augustus 2016

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email