Hedy d’Ancona opent gerestaureerde wandschilderingen

Astrid van den Berg restaureerde met haar atelier de prachtige wandschilderingen die Marie Hubrechts in 1926 maakte in het eerste Amsterdamse Meisjeslyceum aan de Reijnier Vinkeleskade – nu Joke Smit College – waarvoor Ad Grimmon het interieur ontwierp. De restauratie was mogelijk door een crowdfundingsactie.
Hedy d’Ancona, indertijd met Joke Smit oprichter van ManVrouwMaatschappij, komt vaker in de school. De schilderijen echter waren jarenlang in zo’n slechte staat, dat zij ze eerder nauwelijks had opgemerkt; er stond ook meubilair voor. De oerlandschappen op de vier wanden van de, nu nagenoeg lege, entreehal zien er weer fantastisch uit. Directeur Dicky van der Zalm verhaalde in de kelder waar maandenlang aan de restauratie is gewerkt, over het leven van Marie Hubrechts; Astrid van den Berg zette uiteen hoe ze de restauratie in de afgelopen maanden had aangepakt.
In het gebouw vond ik enkele nog aanwezige stijlkenmerken van Grimmon terug, en Astrid toonde me een schoonmaakkast met daarin een roze kleur, mogelijk origineel, die weleens de oorspronkelijke zachte roze kleur kan zijn die Grimmon vaker gebruikte.

© Archief Grimmon, 20 mei 2017

Print Friendly, PDF & Email