Bij Pastoe op Rotsoord

Het archief van UMS Pastoe is te vinden in het Utrechts Archief, maar Pastoe zelf bestaat nog. In 2014 had de fabriek het 100-jarige jubileum luister bijgezet met een tentoonstelling die ruim drie maanden te zien was in de Rotterdamse Kunsthal, met daarbij een flinke catalogus.
Een paar maanden later, op 26 november 2014, schreef De Architect: “Nieuwe tijden breken aan voor Pastoe. Begin november maakte het Utrechtse meubelmerk bekend dat Rudy Stroink is benoemd tot algemeen directeur. De voormalige projectontwikkelaar volgt Harm Scheltens op, die na de grootse jubileumviering in 2013 opnieuw het roer in handen nam. Stroink is aangetrokken om het meubelmerk te verbinden met een jonge generatie consumenten en ontwerpers, en de productie in Nederland te behouden, maar efficiënter te organiseren”.
Ik was benieuwd of Pastoe toch nog zelf informatie had over de eerste jaren van de fabriek en vooral over de relatie met Grimmon en diens werk. Dus toen ik Stroink in april 2015 ontmoette bij een bijeenkomst met jonge ontwerpers uit Nederland en Turkije in Breda, was een afspraak snel gemaakt. Op maandag 4 mei 2015 bezocht ik de toonzaal van Pastoe, nog altijd gevestigd op Rotsoord in Utrecht. Stroink, artdirector Joost van der Vecht en een derde medewerker bekeken alle ontwerpen uit de reeks Bouw-Vorm Meubelen van Grimmon uit de jaren ’30 die ik had meegenomen uit mijn archief Grimmon: tekeningen, blauwdrukken, schetsen op kalkpapier, foto’s van prototypen, correspondentie.
Stroink was bijzonder enthousiast en zelfs “erg dankbaar” omdat hij een serie meubels op de markt wilde brengen die in eerdere decennia was ontworpen. Net dit weekeinde had Pastoe een advertentie van een dubbele pagina voor de eerste kast uit de serie gepubliceerd in de design editie van het Volkskrant Magazine. Omdat Pastoe geen informatie had over ontwerpen uit de jaren ’30 kwamen de ontwerpen van Grimmon precies op het goede moment. Ze waren bij Pastoe niet bekend, maar bleken nog steeds verwant aan de huidige collectie.
Stroinks collega’s fotografeerden alle documenten en spraken ieder hun voorkeur uit voor een van de kastjes van Grimmon. Stroink wilde nadenken over de mogelijkheden om een ontwerp van Grimmon alsnog in productie te nemen en zou daarover nog contact met mij opnemen.

© Archief Grimmon, 6 mei 2015

Naschrift: In december 2015 deed ik eens navraag en vernam daarbij van de artdirector dat Pastoe zou gaan verhuizen en voorlopig niets met de productie van meubilair van Grimmon zou doen. Begin 2016 verliet Pastoe Rotsoord in Utrecht en vertrok naar Houten.

 

Print Friendly, PDF & Email