Ad Grimmon in Amersfoort

Kroniek is een tijdschrift over de geschiedenis van Amersfoort. In het juninummer van 2021 verscheen het artikel Ad Grimmon en de familie Polak van het Archief Grimmon. In Amersfoort voerde Grimmon twee opdrachten uit voor de industrieel Jaap Polak.

De eerste opdracht betrof de inrichting van het woonhuis van Jaap Polak en zijn vrouw Eefje Alexander, landhuis De Grasheuvel, in 1931. Naar het opmerkelijke, moderne interieur van deze villa organiseerde de Kring Amsterdam van de Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunstenaars (VANK) in 1934 een excursie. Op het programma stonden ook een woonhuis en interieur ontworpen door Hendrik Wijdeveld, een interieur in Hilversum van Gerrit Rietveld en het nieuwe Museum voor kerkelijke kunst van Sybold van Ravesteyn.
Wilma Schuhmacher, eigenaar van Antiquariaat Schuhmacher en dochter van schilder Wim Schumacher, kent de villa – en Grimmon zelf – uit haar jeugd. Ze vond het interieur van ‘De Grasheuvel’ indertijd nogal steriel; de waardering voor het vernieuwende ontwerp kwam pas vele jaren later.

De familie Polak moet zich indertijd thuis gevoeld hebben in hun door Grimmon ingerichte woonhuis. Jaap Polak verstrekte eind jaren ’30 opnieuw een opdracht aan hem, ditmaal voor een nieuw kantoorgebouw  voor de essencefabriek Polak Frutal Works. Het was, tien jaar na de Villa Weil in Tilburg, de tweede opdracht voor een geheel nieuw te ontwerpen gebouw. Grimmon was trots op het kantoorgebouw in Amersfoort, de maquette stond nog jarenlang bij hem thuis.

Het kwartaalblad Kroniek wordt uitgegeven door de Oudheidkundige Vereniging Flehite, Museum Flehite, Bureau Monumentenzorg, Archief Eemland, de Stichting Archeologie (STAA) en de Sectie Archeologie Gemeente Amersfoort.

© Archief Grimmon, 19 juni 2021

Print Friendly, PDF & Email