Heerencircus Kavaljos bij de Hollandsche Manege

De koffer met archiefstukken van Ad Grimmon die ik eind 2013 bij Wilma Schuhmacher had gevonden bevatte enkele foto’s, waaronder die van een theaterkassa met erboven de tekst ‘Circus Kavaljos’.
Ik kon de afbeelding niet thuisbrengen tot ik op een bericht in het Leeuwarder Nieuwsblad van 30 januari 1936 stuitte: het moet een foto zijn geweest van het paardencircus dat de Gooise industrieel Bernard van Leer bij het Amsterdamse Vondelpark liet bouwen door Ad Grimmon en Piet Grossouw, op een steenworp afstand van Grimmon’s toenmalige woonhuis aan de Vondelstraat 98.
Op bovenstaande foto uit 1936, gepubliceerd in de Vechtkroniek, rijdt Van Leer zelf een rondje te paard – wellicht in Circus Kavaljos. Het nieuws over het circus, waarmee fondsen werden geworven, bereikte het hele land; tot in Vlissingen werd er aandacht aan besteed in de pers. Na de oorlog richtte Van Leer een fonds op. De Van Leer Foundation draagt ook nu nog wereldwijd bij aan het vergroten van kansen voor jonge kinderen in sociale en economische achterstandssituaties.

© Archief Grimmon, 15 mei 2015

 

Print Friendly, PDF & Email