Identificatie van de tweeling

Het werd een hele discussie met stedenbouwkundige Obbe Norbruis, rond de jaarwisseling.
In het artikel over de herontdekking van Ad Grimmon dat ik in 2014 in Amstelodamum publiceerde had ik mijn beide oudooms, de tweelingbroers Ad en Piet Grimmon, beargumenteerd aangewezen op het groepsportret van het architectenbureau Ed. Cuypers uit 1906. Hiermee betwistte ik de identificatie van ontwerper Radboud van Beekum, die in 2008 stelde dat een van deze twee personen Charles Estourgie was. Diens kleindochter Anouk Estourgie had, zo werd mij begin 2016 duidelijk uit Norbruis’ informatie, indertijd aan Van Beekum laten weten dat Charles de tweede jongeman van rechts op de groepsfoto is.
Hij kon niet tegelijkertijd Ad Grimmon zijn.
In de correspondentie met Norbruis gingen de foto’s en gedetailleerde argumenten over en weer. Een bijzondere verrassing was dat niet alleen Charles Estourgie, maar ook zijn broer Henri bij Cuypers bleek te hebben gewerkt. Nog eens twee broers. Een latere foto van hen beiden, die Norbruis mij stuurde op verzoek van Van Beekum, maakte uiteindelijk overtuigend duidelijk dat de broers die ik tot dan toe voor de Grimmons hield, de broers Estourgie moeten zijn geweest. De foto was afkomstig van kleinzooon Justin Estourgie.
Toch zouden de Grimmons op de foto moeten staan. Daarvoor komen van de niet geïdentificeerde personen op de foto, alleen twee mannen achterin in aanmerking. Kunsthistoricus Frans van Burkom, aan wie ik dit voorlegde, kon zich hier ook in vinden. “Ze lijken wel en niet op elkaar – wat voor een twee-eiige tweeling precies goed is.”

© Archief Grimmon, 23 januari 2016

 

Print Friendly, PDF & Email