Poldergemaal Stadwijck

Het gemaal waaraan Ad Grimmon begin jaren ’20 had gewerkt vanuit Publieke Werken, had ik nog steeds niet kunnen vinden. Mijn enige informatie over de locatie was dat het gemaal in de Binnendijkse Buitenveldertsepolder zou liggen, ten oosten van de Amstelveenseweg. Ik had er vaker, maar tevergeefs, naar gezocht in de omgeving van de Boerenwetering.
Na een bezoek aan begraafplaats Zorgvlied, waar ik nu eens niet op de fiets maar lopend was gekomen, was het grote informatiebord bij het gemaal Stadwijck, midden tussen Zorgvlied en de Zuidelijke Wandelweg, niet te missen. Ik had ten opzichte van de Boerenwetering zowel verder naar het zuiden als het oosten moeten zoeken, domweg op de hoogte van Buitenveldert.
Het poldergemaal Stadwijck is ongetwijfeld het gemaal dat in Wendingen (1923) is afgebeeld als het gemaal waarvoor Grimmon het interieur maakte. Het gebouw is in 1921, in de context van het Plan Berlage, ontworpen door architect Arend Westerman ontworpen.
De polder ligt twee meter lager dan het boezempeil waarop wordt afgewaterd. Dit betekent dat gemaal en sluis nog altijd nodig zijn om de waterhuishouding in de polder te reguleren, zo staat vermeld op het bord. In het gebouw staan nog twee goed functionerende centrifugaalpompen die het water naar de Amstel pompen.

© Archief Grimmon, 2 juni 2017

Print Friendly, PDF & Email