Ad Grimmonbrug in de Arcam-selectie van 10 opvallende Amsterdamse bruggen met een verhaal

Programmamaker Femke Gerritsma van Arcam, centrum voor architectuur in Amsterdam, verzamelde de verhalen achter 10 bruggen (van de 1700) in Amsterdam, naar aanleiding van de recente discussie over de geprinte 3D-brug op de Oudezijds Achterburgwal. De Ad Grimmonbrug is één van de tien bruggen die Arcam onder de aandacht heeft gebracht. Deze brug, voorheen nummer 1915, is in 2017 op voordracht van het Archief Grimmon vernoemd naar Ad Grimmon.

Bijzonder op deze locatie is dat er sprake is van twee evenwijdige kanalen. Daardoor ligt er in het verlengde van de Ad Grimmonbrug een tweede brug. Ook deze brug is ontworpen door Dirk Sterenberg, die als architect bij de gemeentelijke dienst Publieke Werken meer dan 170 bruggen in en rond Amsterdam heeft ontworpen.
Architect Ad Grimmon en kunstenaar John Rädecker, die onder meer het beeldhouwwerk van het Nationaal Monument maakte, waren hun hele leven bevriend. Zowel individueel als in samenwerking hebben zij veel bijgedragen aan de architectuur van Amsterdam. Daarom heeft het Archief Grimmon de tweede brug, nummer 1916, voorgedragen als John Rädeckerbrug. Vorig jaar heeft de gemeente Amsterdam ook deze voordracht overgenomen.
Lees het verhaal over de voordrachten onder de linkjes.

Het Archief Grimmon denkt wel dat beide bruggen een serieuze opknapbeurt kunnen gebruiken. Ze vormen vanaf de Zeeburgerdijk een ontsluiting naar de nieuwe wijk Cruquius, die een goed onderhouden entree verdient.

© Archief Grimmon, 10 augustus 2021

Print Friendly, PDF & Email