Klok voor vrouwenarts Van Rooij

Regelmatig ontvang ik een bericht via de e-mail van het Archief Grimmon met interessante informatie of vragen. In december was dat het verrassende bericht dat de Collectie Meentwijck een klok van Grimmon zou bevatten; ik mocht hem vandaag komen bekijken.
De collectie bevindt zich in een indrukwekkend woonhuis in het Gooi, in 1912 ontworpen door Karel de Bazel; het is een Rijksmonument. Maar meer nog dan het gebouw, is de verzameling zelf overweldigend. Collectioneur Dirk Nienhuis leeft daar middenin en wuift mijn terughoudendheid om op een originele Amsterdamse School-stoel te gaan zitten, opgewekt weg. Het interview dat Renee Steenbergen eerder met Nienhuis hield voor NRC geeft een goede indruk.
Nienhuis heeft de klok speciaal voor mijn bezoek uit het depot gehaald. De klok is in opdracht van assistenten van prof. dr. A. van Rooij, hoofd van de vrouwenkliniek, door Ad Grimmon ontworpen. Grimmon was betrokken bij de uitbreiding van de Universiteits-Vrouwenkliniek van het Wilhelmina Gasthuis die door Publieke Werken werd uitgevoerd in 1925-1927. Bij de oplevering werd de klok aan De Rooij aangeboden; hij was bedoeld voor zijn werkkamer.

© Archief Grimmon, 17 januari 2015

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email