Grasheuvel

Eergisteren belde Wilma Schuhmacher op naar aanleiding van de tekst voor het artikel over Grimmon dat ik achterliet toen ik de koffer bij haar antiquariaat aan de Geldersekade had opgehaald. Ze lichtte mij het nodige toe voor een goed begrip over de Kultuurkammer en de oorlog, waarin ze koerierster was geweest. Ze vertelde over haar vader Wim Schuhmacher die niet alleen schilderde maar, dankzij Rients Dijkstra, ook meubels ontwierp en over haar vriendin Wil Werkhoven die de Trouwkamer van Grimmon gerestaureerd. Grimmon had de boekhandel van Allert de Lange aan het Rokin verbouwd en de dépendance van Liberty Modern aan de Leidsestraat, later Metz; in beide winkels was ze geregeld geweest. Ze kon zich Grimmon goed voor de geest halen, ze kende hem vooral als architect van de familie Polak in Amersfoort waar ze vaak kwam. Hij had het interieur van hun Villa Grasheuvel ontworpen en daarvan moest een foto in de koffer te vinden zijn.

De naam Grasheuvel deed me ergens aan denken. Ver weg vanuit mijn geheugen drong zich een beeld op: ik zat met mijn schoolvriendinnetje Petra op een muurtje bovenaan een grote, glooiende groene helling en ik had iets in mijn handen; dat vage beeld liet me niet los.
Op de website van Archief Eemland las ik dat Villa Grasheuvel vanaf 1948 gedurende veertig jaar als jeugdherberg in gebruik is geweest. In een door met oud foto’s vond ik er een uit juli 1976: na mijn middelbare schoolexamen was ik met vriendinnen met de fiets op vakantie door Nederland gegaan; we sliepen in jeugdherbergen. De eerste waar we aankwamen was die in Amersfoort. Op de foto zitten Petra en ik op het muurtje van Jeugdherberg De Grasheuvel; zo te zien was er iets met mijn fietsslot, of met de ketting daarvan.
Ik legde de foto naast die van het interieur dat Grimmon er in de jaren ’30 maakte. Bizar. Hetzelfde muurtje, de bomen zijn wat groter. Het is een vreemd besef indertijd in de door Grimmon verbouwde villa te hebben gelogeerd zonder toen van hem te hebben gehoord.

© Archief Grimmon, 23 februari 2014

Print Friendly, PDF & Email