De stoommachine van Oisterwijk

Wederom een bijzondere ontdekking. Vandaag was ik in de buurt van de Lederfabriek aan de Almijstraat in Oisterwijk en besloot te gaan kijken of en wat er nog van de fabriek te zien was. Otto Triebel werkte van 1925 tot 1928 als huisarchitect voor de fabriek; aan het einde van deze periode ontwierp hij met Ad Grimmon de villa voor Max Weil, de nieuwe directeur van de fabriek, aan de Prof. Dondersstraat 20 in Tilburg.
De gebouwen van de voormalige NV Lederfabriek Oisterwijk bleken, leeg en deels in verwaarloosde staat, nog te bestaan. Het hele fabrieksterrein werd door de gemeente Oisterwijk en de provincie Noord-Brabant herontwikkeld tot een locatie voor bedrijven en evenementen. Juist vanmiddag was er een feestje aan de gang. Gedeputeerde Yves de Boer van de provincie verwelkomde de eerste nieuwe gebruiker: patissier Robèrt van Beckhoven zou zijn nieuwe bakkerij met winkel gaan beginnen.
De deur van het ketelhuis, elders op het terrein, was open. Binnen stond tot mijn verbijstering de stoommachine die is afgebeeld op de achtergrond van het portret van dat Lafedons Gaarlem in 1932 maakte van Ad Grimmon – nog steeds in dezelfde positie in de ruimte en onder dezelfde ramen als op het schilderij.
Het complex is een Rijksmonument, inclusief de stoommachine die indertijd de grootste van Europa was.

© Archief Grimmon, 8 januari 2014

 

Print Friendly, PDF & Email