Obbe Norbruis identificeert Lansdorp en Bekkers op de Cuypers-foto

En weer lijken er twee architecten op de foto van het bureau van Ed. Cuypers te zijn geïdentificeerd. Obbe Norbruis wees de architecten Jos Bekkers en Nico Lansdorp aan. Niet slechts vanwege de gelijkenis, maar ook omdat ze rond 1906 op de loonlijst van Cuypers stonden. Frans van Burkom en het Archief Grimmon zijn alvast overtuigd.

Nico Lansdorp op 13 april 1906 en rond 1930

Nico LansdorpinfoNicolaas, jr., 04-04-1885 Amsterdam – 18-01-1968 Haarlem (82) was één van de jonge talenten die bij Ed. Cuypers werkte, en daar wellicht ook betrokken was bij de grote opgave van de vier prijsvraagontwerpen voor het Vredespaleis in Den Haag. De groepsfoto is direct na sluiting van de inzendtermijn van de prijsvraag gemaakt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou Lansdorp als gemeentelijk architect in Rotterdam gaan werken; in 1919 stapte hij over naar de gemeente Amsterdam.
Lansdorp en Grimmon werkten beiden aan de vernieuwing van het Stadhuis van Amsterdam aan de OZ Voorburgwal, aan het Meisjeslyceum aan de Reinier Vinkeleskade en mogelijk aan de Montessorischool aan het Hygiëaplein. Het ontwerp van dit laatste gebouw wordt ook wel toegeschreven aan Piet Marnette in plaats van Nico Lansdorp.

Jos Bekkers op 13 april 1906 en rond 1935

Jos BekkersinfoJosephus Antonius Maria, Amsterdam, 08-02-1892 – Langenstein Zwieberge, (Duitsland) 21-01-1945 (52) werkte na zijn opleiding in Amsterdam bij Ed. Cuypers en later bij het architectenbureau van zijn vader Peter Bekkers. Na diens overlijden, in 1918, voltooide hij het Sint-Bavogesticht in Noordwijkerhout, in opdracht van de  Broeders van Liefde. Bekkers zou de huisarchitect van de congregatie worden. Hiernaast ontwierp hij onder meer de Vredeskerk in Amsterdam.
Bekkers weigerde in de Tweede Wereldoorlog lid te worden van de Nederlandsche Kultuurkamer. Hij werd in 1944 door de Duitsers gearresteerd, weggevoerd naar concentratiekamp Oranienburg en vandaar naar Buchenwald en Langenstein Zwieberge. Daar kwam hij op 21 januari 1945 om het leven.

Eerder werden de beide tweelingen Ad en Piet Grimmon en Charles en Henri Estourgie geïdentificeerd op de foto die Alex Bratsch in 1906 maakte op het bureau van Ed. Cuypers, evenals Fernand Bodson en Herman Baanders. Van de achttien personen op de foto zijn er nu nog vijf onbekend.

© Archief Grimmon, 22 juli 2020

 

Print Friendly, PDF & Email