Montessorischool aan het Hygieaplein 40

Carolina Montessori werkte eind vorig jaar aan een lezing die zij in Rome zou houden over haar overgrootmoeder Maria Montessori. Tot haar verrassing stuitte ze op de ontwerptekeningen van het Archief Grimmon, die Ad Grimmon en Barend van den Nieuwen Amstel rond 1920 maakten voor de ideale Montessorischool.
Vandaag bezocht ik met Dorothee Oorthuys (auteur van het boek Het Nieuwe Huis, dat Van den Nieuwen Amstel ontwierp) de bijzondere bibliotheek van de Association Montessori Internationale aan de Amsterdamse Koninginneweg, om de tekeningen nog eens samen met Carolina en met Joke Verheul van de AMI te bekijken en te bespreken. Dat leverde vele nieuwe aanknopingspunten op voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld, dat het schetsontwerp een bron van inspiratie moet zijn geweest voor de in 1924 te bouwen Montessori kleuterschool aan het Hygieaplein 40, die in 1925 werd geopend.
Voor deze school voor algemeen voorbereidend onderwijs was al een plan gemaakt, maar nu dit dan toch een Montessorischool voor voorbereidend onderwijs zou worden, werden de plannen aangepast – onder de voorwaarde dat het eerder vastgestelde budget niet zou worden overschreden.

 

Print Friendly, PDF & Email