Berend Boeyinga geïdentificeerd op foto van bureau Ed. Cuypers

Frans van Burkom wees Berend Boeyinga al in december 2017 aan als één van de geportretteerden op de groepsfoto van het bureau van Ed. Cuypers die op 13 april 1906 werd gemaakt door Alex Bratsch. Recent, in december 2020, stuurde hij nog een foto van Boeyinga aan het Archief Grimmon, afgebeeld in het boek ‘B.T. Boeyinga 1886-1969, Amsterdamse School architect’ van Radboud van Beekum (Bussum: Thoth, 2003, p. 12): de derde foto op de afbeelding hieronder. Reden om de identificatie alsnog op de site van het Archief Grimmon op te nemen.

Sinds 10 juli 2013, de dag dat ik Hans van Dijk bezocht in Mijdrecht, ben ik op zoek naar de identiteit van de mensen die op de foto te zien zijn. Hans van Dijk is de neef van Ad Grimmon’s echtgenote Joop; hij gaf mij een kopie van de foto. Zelf had hij deze kopie van Radboud van Beekum gekregen met de mededeling dat Ad Grimmon, chef werkplaats bij Cuypers, er zeker op stond; dat Ad een tweelingbroer Piet had die ook bij Cuypers werkte was toen nog niet bekend.

Van Beekum had al eerder een aantal personen geïdentificeerd. In de loop der jaren zette ik de speurtocht voort in samenspraak en discussies met vooral Frans van Burkom en Obbe Norbruis. De ontdekkingen zijn gepubliceerd op de site van het Archief Grimmon: Nico Lansdorp en Jos Bekkers (Norbruis, juli 2020) en Fernand Bodson (Van Burkom, januari 2018) –  met deze laatste identificatie verviel het eerdere idee over Herman Baanders (Van Burkom, Broos Baanders, april 2017).
Voor die tijd was bij het Archief Grimmon verwarring ontstaan over het onderscheid tussen de beide tweelingen Grimmon en Estourgie; deze verwarring werd in discussie met Obbe Norbruis opgelost (januari 2016).
Nu ook Berend Boeyinga (Van Burkom, 2017) kon worden aangewezen zoekt het Archief Grimmon nog naar de laatste vier geportretteerden.

Hiernaast kon ik in april 2017 achterhalen waarom de foto van het bureau gemaakt werd op 13 april 1906: het maken van maar liefst vier inzendingen voor de internationale ontwerpprijsvraag voor het nieuw te bouwen Vredespaleis, zat erop. Het was een bijzonder grote klus geweest: voor de verzending van de ontwerpen naar de jury in Den Haag was een hele treinwagon nodig. Echter geen van de vier plannen zou worden geselecteerd voor uitvoering.

@Archief Grimmon, 22 januari 2021

Print Friendly, PDF & Email