Heinrich Koch

Wederom is Obbe Norbruis erin geslaagd om één van de medewerkers van bureau Ed. Cuypers op de groepsfoto uit 1906 overtuigend te identificeren.
“De naam ‘Willem Bijlard?’ op de groepsfoto [in het bericht van 17 oktober 2021] kun je vervangen door Heinrich Koch (1879-1959)”, berichtte hij aan het Archief Grimmon. Koch was “Cuypers’ decorateur die al voor 1900 bij hem in dienst trad, patron werd van de decoratieafdeling en Cuypers’ begrafenis in 1927 bezocht.” Norbruis verwees ook naar groepsfoto’s van het architectenbureau Ed. Cuypers uit 1901 en 1910.
Daarmee zijn 17 van de 18 personen op de foto bekend; de enige waarover nog twijfel is, is voorlopig aangewezen als Jo Mulder.

Boven: Nico Lansdorp, Henk Elzinga, Ad Grimmon, Jan Boterenbrood, Jo Mulder?, Cris la Croix, Michel de Klerk, Heinrich Koch; onder: Fernand Bodson, Joan van der Mey, Louis Goudman, André Vlaanderen, Eduard Cuypers, Henri Estourgie, Klazienis van Geijn, Jos Bekkers, Charles Estourgie, Piet Kramer

Het Archief Grimmon begon de zoektocht naar de geportretteerden bijna tien jaar geleden met de publicatie De herontdekking van Ad Grimmon in Amstelodamum. Daarin werden de namen van 8 van de 18 personen genoemd; drie daarvan zijn in de loop der jaren niet juist gebleken. Telkens weer werden nieuwe suggesties gedaan; soms moest een identificatie toch weer worden gecorrigeerd; telkens berichte het Archief Grimmon over de voortgang, zie:
23 januari 2016 Identificatie van de tweeling Grimmon
3 april 2017 Herman Baanders op de groepsfoto van bureau Cuypers
2 januari 2018 Fernand Bodson bij Ed. Cuypers
22 juli 2020 Obbe Norbuis identificeert Lansdorp en Bekkers op de Cuypers-foto
22 januari 2021 Berend Boeyinga geïdentificeerd op de foto van Bureau Ed. Cuypers
17 oktober 2021 Klazienis van Geijn, Jan Boterenbrood, Ad Grimmon en: Louis Goudman

Het Amstelodamum-artikel is ook op andere punten ingehaald door de resultaten van voortgaand onderzoek – zoals de ontdekking van het Archief Grimmon dat de foto moet zijn gemaakt na afronding van een enorme klus: de inzending van maar liefst vier ontwerpen voor de internationale prijsvraag voor het Vredespaleis in Den Haag.

@ Archief Grimmon, 7 april 2023

Print Friendly, PDF & Email