Bodson. Frans van Burkom slaagde er als eerste in om de naam correct te lezen. Hiermee is er weer een architect geïdentificeerd op de foto die Alex Bratsch op 13 april 1906 maakte, ter gelegenheid van de afronding van het werk van bureau Ed. Cuypers aan vier prijsvraaginzendingen voor het Vredespaleis. De foto is op een karton geplakt, waarop in nog slecht leesbaar potlood de namen van enkele van de geportretteerden zijn geschreven.
De identificatie had wel wat voeten in de aarde. Op 3 april jl. publiceerde het Archief Grimmon een nieuwsbericht over de persoon uiterst links op de foto: dat zou Herman Baanders zijn. Maar de mailcorrespondentie met enkele betrokkenen duurde voort tot ver in oktober: leek deze persoon echt voldoende overtuigend op Baanders, in vergelijking met andere foto’s waar hij op stond? En was er werkelijk ‘Baanders’ op het karton geschreven?
Ik beloofde de originele foto, op het karton, te gaan bekijken in het archief van het Het Nieuwe Instituut in Rotterdam; wellicht was de naam daarop beter leesbaar. Echter, dit voornemen was buiten ‘de digitalisering’ gerekend, bleek uit een telefoontje naar het HNI: “We kunnen niet bij de foto’s, het hele archief is niet beschikbaar. Alle foto’s zijn bij een digitaliseringsbedrijf. Wisten we maar wanneer we ze terugkrijgen.” Maar deze foto was al een paar jaar geleden digitaal aan mij toegestuurd? “Mailt u maar, dan zullen we eens kijken,” was de reactie – waarna mail onbeantwoord bleef en de identificatie van Baanders niet onomstreden. Tot Van Burkom nog eens heel goed keek.
Fernand BodsonLuik (België) 06-06-1877 – Madison, Ohio (USA) 04-03-1966 (88) architect, stedenbouwkundige en criticus, was afkomstig uit Luik, België, waar hij in 1893 met zijn studie in de bouwkunst begon aan de Ecole St. Lucas. Na twee jaar vervolgde hij zijn opleiding op verschillende ateliers, in Zurich, Luik, Brussel – en van 1901 tot 1906 bij Ed. Cuypers in Amsterdam. Daar werkte hij samen met Piet Kramer aan één van de vier prijsvraaginzendingen voor het Vredespaleis in Den Haag.
Bodson en Kramer raakten bevriend en zetten de samenwerking eind 1906 (nadat geen van Cuypers’ inzendingen voor het Vredespaleis werd geselecteerd) voort bij Bureau Hobé in Brussel, waar zij aan een Kurhaus met stadion voor Namen werkten.Kohlenbach 1994, p.18
In Amsterdam was Bodson beïnvloed door H. P. Berlage, wiens stedenbouwkundig manifest Kunst en maatschappij (1910) hij later in het Frans publiceerde.Culot, 1996
Het archief van Bodson is niet bewaard gebleven. De portretfoto van Bodson op hogere leeftijd, zoals hierboven afgebeeld, is te vinden op de website Archives d‘Architecture Moderne. De organisatie AAM werd in 1969 opgericht door Maurice CulotBelg, geboren te Sevilla (Spanje), 1939 in Brussel en richt zich op onderzoek en archivering van 19e en 20e eeuwse architectuur; er worden publicaties uitgebracht onder de noemer Les éditions AAM. Het hieronder opgenomen artikel Fernand Bodson (1877-1966) werd, vermoedelijk door Culot, gepubliceerd in het tijdschrift AAM, na 1976 en voor 1980 (het jaar waarin het tijdschrift werd opgeheven). In het zeer korte cv wordt niet vermeld dat Bodson bij Cuypers in Amsterdam werkte, noch dat hij de Franse vertaling van Berlage’s manifest heeft gepubliceerd. Culot blikt in het artikel vooruit naar een bij AAM te verschijnen monografie over Bodson, waarmee hij wellicht doelt op het boek Bodson, Fernand, (1877-1966), architect, urban planner, critic dat hij in 1996 zou publiceren over zijn vriend Bodson.
Van de achttien personen op de foto zijn er vanaf vandaag elf geïdentificeerd.
© Archief Grimmon, 2 januari 2018