Gemeente Amsterdam besluit tot Ad Grimmonbrug

Op 14 maart 2017 besloot het College van BenW van de gemeente Amsterdam om de Ad Grimmonbrug officieel vast te stellen. Het besluit is gepubliceerd op 17 maart 2017, Gemeenteblad nr. 43515. Op de bijlage bij dit besluit stond per abuis de verkeerde tekening, namelijk die van brug nummer 1916, die in het verlengde van de Ad Grimmonbrug (vh. brug nummer 1915) over het Lozingskanaal naar de Zeeburgerkade loopt.
In 2019 zag het Archief Grimmon dat een item op Wikipedia was geplaatst over de Ad Grimmonbrug. Hierin is vermeld dat het kaartje bij het besluit 43515 van 2017 is gecorrigeerd in een nieuw besluit van januari/februari 2018.

Het besluit is genomen in vervolg op de voordracht die het Archief Grimmon hiertoe heeft gedaan in oktober 2016, op basis van het onderzoek naar Grimmon’s leven en werk zoals gepubliceerd op deze website. Op 21 oktober 2016 liet de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) weten dat de verdiensten van Grimmon voor de stad Amsterdam zodanig waren geweest dat er een positief advies over de vernoeming kon worden uitgebracht. Maar de juiste brug moest toch nog worden gevonden.
Het Archief Grimmon ging op zoek en stelde brug nummer 1915 over de Nieuwe Vaart op het Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied voor. Deze brug ligt over de Th. K. van Lohuizenlaan, ten zuiden van de Cruquiusweg, ten oosten van de H.A.J. Baanderskade en ten noorden van het Zeeburgerpad. De brug leidt naar het Veemarktterrein, waar de straatnamen ontleend zijn aan architecten van de Amsterdamse School, oud-collega’s van Grimmon.

Wie deze brug rond 1984 heeft ontworpen, heeft het Archief Grimmon nog niet kunnen achterhalen – wel, dat brug nummer 1908 in de Noordkaapstraat over de Le Mairegracht (achter de Houtmankade) in de Spaarndammerbuurt door dezelfde ontwerper moet zijn gemaakt. Informatie is welkom.

De vernoeming van de Ad Grimmonbrug is opgenomen op de website van de Amsterdamse bruggen. Het is een bijzonder resultaat van het onderzoek van het Archief Grimmon, dat nog steeds nieuwe verrassingen oplevert.

© Archief Grimmon, 19 maart 2017

 

Print Friendly, PDF & Email