90-jarig jubileum internationale Montessorivereniging

90 jaar geleden richtte Maria Montessori de Association Montessori Internationale AMI op. Dat wordt in april 2019 in het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam gevierd met een grote internationale bijeenkomst. Ad Grimmon en zijn collega Barend van den Nieuwen Amstel maakten bijna een eeuw geleden, in samenspraak met Montessori, een schetsplan voor de ideale Montessorischool. Tijdens het jubileumprogramma, op 7 april, geeft het Archief Grimmon een toelichting op de plannen die aan de basis moeten hebben gestaan van de Montessori kleuterschool aan het Hygiëaplein 40 in Amsterdam.
Het Archief Grimmon vond de aquarellen in 2014 en droeg ze na restauratie over de AMI. De overdracht werd gevolgd door een lezing, in september 2018, waarbij ook de resultaten van het onderzoek Montessori Architectural Patterns van de architecten Benjamin Stähli uit Zwitserland en Steve Lawrence uit Groot-Brittannië werden gepresenteerd. Voor dit onderzoek was de architectuur van Montessorischolen overal ter wereld geanalyseerd. Deze scholen leken aanvankelijk niets met elkaar gemeen te hebben – maar uiteindelijk bleek dat een aanzienlijk aantal ruimtelijke uitgangspunten in de verschillende ontwerpen juist grote overeenkomsten vertoonden. Zo bevatten alle scholen, in de vele uiteenlopende vormen van verschillende architectuurstijlen in de betreffende landen, een kleine ruimte waarin kinderen zich kunnen terugtrekken.
De patronen die in het onderzoek werden herkend kwamen wonderwel overeen met de ontwerpprincipes die spraken uit de bijna honderd jaar oude aquarellen van Grimmon en Van den Nieuwen Amstel die de onderzoekers tot dat moment niet kenden.

© Archief Grimmon, 9 maart 2019

 

Print Friendly, PDF & Email