Unieke foto’s Polak Frutal Works Amersfoort 1939

Vandaag ontving het Archief Grimmon een prachtige nieuwe aanwinst van Wilhelmien en Harry Lemaire: het originele album met foto’s van de uitbreiding van Polak Frutal Works , samengesteld ‘als herinnering aan den bouw in 1939’. Wilhelmien Lemaire werkte indertijd bij Polak Frutal Works en zij heeft het boek jarenlang zorgvuldig bewaard.


Foto’s uit het album van Polak Frutal Works, juli 1939

Op verzoek van Jaap Polak ontwierp Ad Grimmon de uitbreiding van de fabriek, bestaande uit een nieuw kantoor- en magazijngebouw. Ook het interieur en het meubilair voor de directiekamer werd door hem ontworpen.
Het was de laatste uitbreiding van de fabriek, die in 1939 werd opgeleverd. In die maand bestond ook het bedrijf 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum schonken de medewerkers het beeld Pomona, gemaakt door de beeldhouwer John Rädecker, aan de directie. De keuze voor Pomona, godin van de boomvruchten, paste goed bij de essencefabriek.
Grimmon moet trots geweest zijn op het gebouw. De maquette stond tot zijn door bij hem thuis. Hij schreef er een uitvoering artikel over in het Bouwkundig Weekblad; Eva Besnyö maakte de foto’s bij dit artikel.


Foto maquette

© Archief Grimmon, 9 september 2019

Print Friendly, PDF & Email